Fyr till fyr – v.34 2021

26–31 augusti

– Eventet är fullbokat –

Välkomna att springa längs hela Öland! Unik natur, fantastiska vyer och upplevelselöpning!

Kom och spring på solen och vindarnas ö – Öland, med unik natur, stenkantade stränder, lummiga lövskogar och stäppliknande vyer! Alla turer består av upplevelselöpning, vilket betyder att upplevelserna är i fokus, dvs inte prestationen. Vi kommer springa från Långe Erik (fyren på norra Öland) till Långe Jan (längst söderut på ön), vilket betyder stor variation på upplevelserna. En blandning mellan sten, skog och stäpp blir temat för denna upplevelselöpning.

  

Dag 1 – Långe Erik till Gillberga (~36 km)

Under 6 dagar ska vi springa cirka 180 kilometer från norra fyren, Långe Erik, till motsvarande i söder, Långe jan. Resan börjar med att gå över stenstränder och den vackra vägen längs västra kusten. Det blir till stor del löpning på hårt underlag (asfalt, sten och grus) och rakt söderut, så glöm ej att ta på väldämpade skor och solglasögon. Fantastiska tallskogar är ett välkommet inslag för skugga och mjukare ytor, innan vi når dagens mål, Gillberga stenbrott.

Dag 2 – Gillberga till Borgholm (~37 km)

Andra dagen fortsätter vi springa på den 40 kilometer långa Stenkusten med sina små byar i varje vik. Här blir öns unika geologiska förhållanden tydliga. Ju längre söderut vi kommer, övergår landskapet från Stenkusten till mer bördiga jordar med bete och åkermark (rekommendationen är dock fortfarande väldämpade skor). Redan på långt avstånd ser vi etappmålet, Borgholm, men vi passar på att ta ett dopp vid stranden i Köpingsvik, några kilometer innan målgång.

Dag 3 – Borgholm till Rosenborg (~31 km)

Vi startar tredje dagen i Borgholm och passerar slott och ruiner ganska tidigt innan resan tar oss in i tätare vegetation längs vägar och stigar över mitten av ön. Här är det viktigt att vara uppmärksam på valet av stig samtidigt som man kan njuta av lugnet i skogen. Vi springer genom Mittlandsskogen, som är en av norra Europas största sammanhängande lövskogar, där fantastisk natur och många historiska platser väntar oss. Nu blir upplevelsen annorlunda när vi tar och fram på stigar, över murar och genom buskar och snår. Bra grepp på skorna föreslås och närkontakt med djur (både kor och fästingar) har stor sannolikhet.

 

Dag 4 – Rosenborg till Skarpa Alby (~16 km)

Fjärde dagen blir en kortare tur när vi springer från den grönskande Mittlandskogen mot stäppliknande landskap. Vi börjar närma oss Världsarvet Södra Ölands norra gräns. Detta är början på en av de mest unika platserna i världen, Alvaret. Men innan vi når dagens etappmål kommer vi hinna med att passera den största fornborgen på Öland och ta oss igenom ytterligare partier med tät skog, murar och snår. Behåll föregående dags skor och bättra på ”djurskyddet” för ytterligare en dag i terrängen.

Dag 5 – Skarpa Alby till Segerstad (~33 km)

De två sista dagarna kommer att gå genom Alvaret, det är ingen höjdskillnad, men kommer ändå att vara en utmaning, särskilt om solen är framme och vinden är sydlig. De karga förhållandena gör att kroppen och knoppen får göra sitt yttersta. Vi närmar oss gradvis den östra sidan med sina sjöängar och betesmarker. Den gamla järnvägsvallen gör det möjligt för oss att hålla kursen genom vildmarken så vi inte springer vilse bland taggbuskar, stenmurar och boskap. Är det blött behövs flera par ombyte med strumpor och är det torrt behövs mycket extra vätska.

Dag 6 – Segerstad till Långe Jan (~28 km)

Sista dagen handlar om att hålla ihop löpningen, vägen är rak och platt, vilket innebär att känslan att inte komma framåt inträffar. Men när skogen på södra udden äntligen närmar sig, så vet vi att på andra sidan finns vår slutdestination, Långe Jan. Vägen dit är dock rak och innehåller både asfaltslöpning samt terränglöpning. Har vi tur (eller otur) kan vi titta på alla turister som tittar på de otaliga sevärdheterna som finns på södra Öland. Oftast är de lika snälla och trevliga som alla djur vi kommer stötta på under de dryga 180 km som vi precis avverkat.

Om löpningen

För Running Venue betyder upplevelselöpning att turerna körs gemensamt, så vi kan uppleva löpningen, sevärdheterna och gemenskapen med andra. Det kommer finnas flera guider på plats för att visa vägen och ge stöd till alla i gruppen. Ungefär varje timme kommer lite längre pauser att ske (lunchpausen ännu längre) samt att det kommer bli naturliga mikropauser och fotostopp längs vägen. Vi räknar på att i snitt tar vi oss fram 6 km varje timme (när vi inkluderar pauser, stopp, lunch mm.) Det har vid tidigare event inneburit att själva löpningen går mellan 7 och 8 minuter per kilometer.

För att kunna klara av denna upplevelselöpning behöver man kunna springa och vara i rörelse under lång tid (snabbhet är oväsentlig) och vara beredd på vad löpning flera dagar i sträck gör med kroppen och knoppen. Läs mer om upplevelselöpning.

Under hela löpningen kommer ett supportbuss följa gruppen, där det går att lägga personlig utrustning samt få möjlighet att fylla på vatten och energi vid specifika hållplatser.

Om logi och transporter

I löpeventet ingår logi på olika boenden (från strandhotell till pensionat). Boendet är i dubbelrum, vilket innebär att man delar rum med en annan deltagare. Frukost och lunch ingår i eventet, medan kostnaden för middag står deltagarna själva för. Under lördagskvällen anordnas en grillkväll som är frivillig att delta på.

Vissa dagar startar löpturen utanför boendet medan dagar behöver vi förflytta oss en bit innan löpningen startar. Detsamma gäller för målgången för dagarna. All transport av passagerare och bagage ingår under eventet, samt transfer från fastlandet första dagen (torsdag morgon) och tillbaka sista dagen (tisdag eftermiddag).

Annat praktiskt

Resan från fyr till fyr bjuder på löpning med många olika upplevelser. Det blir i stort sett heldagsturer varje dag med löpning i stenig miljö, genom djupa skogar samt rakt igenom ett stäppliknande landskap. Inspirationsfilmer finns här

Efter frukost och eventuell transport till dagens startpunkt kommer vi springa söderut och göra stopp vid ett antal sevärdheter längs vägen. Blir det långt mellan sevärdheterna tar vi helt enkelt paus och bara njuter av utsikten och socialiserar.

Även om det kommer finnas supportbuss, rekommenderas att vätska, energi och eventuellt annat material bärs med i ryggsäck/löparväst. Allmän information om utrustning och allemansrätten skickas ut direkt vid bokning, medan ett detaljerat program skickas till anmälda deltagare några veckor innan eventet. Tveka dock inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar, info@runningvenue.se

Preliminärt program

Torsdag, 26 augusti

 • 07.00 Avresa från Kalmar
 • 09.00 Löptur startar vid Långe Erik och fortsätter längs Kustvägen
 • 16.00 Etappmål upplevelselöpning i Gillberga
 • 17.00 Ankomst till boende

Fredag, 27 augusti

 • 09.00 Avresa från boende
 • 10.00 Löptur startar i Gillberga och fortsätter längs Stenkusten
 • 17.00 Etappmål upplevelselöpning i Borgholm

Lördag, 28 augusti

 • 10.00 Löptur startar i Borgholm och fortsätter genom Mittlandsskogen
 • 16.00 Etappmål upplevelselöpning i Rosenborg

Söndag, 29 augusti

 • 10.00 Löptur startar i Rosenborg och fortsätter genom mitten på Öland
 • 13.00 Etappmål upplevelselöpning i Skarpa Alby
 • 14.00 Ankomst till boende

Måndag, 30 augusti

 • 09.00 Avresa från boende
 • 10.00 Löptur startar i Skarpa Alby och fortsätter ut på Alvaret
 • 16.00 Etappmål upplevelselöpning i Segerstad
 • 17.00 Ankomst till boende

Tisdag, 31 augusti

 • 09.00 Avresa från boende
 • 10.00 Löptur startar i Segerstad och fortsätter längs Alvaret
 • 15.00 Målgång vid Långe Jan på Ölands sydspets
 • 17.00 Ankomst till Kalmar

Running Venue reserverar sig för ändringar i programmet.

Frågor & svar

Vilken utrustning behöver man?

 • Vid bokning skickas allmän information ut där en preliminär utrustningslista ingår. Ytterligare detaljer skickas ut några veckor innan eventet.

Hur många deltagare blir det?

 • Antalet deltagare är initialt begränsat till 14 personer.

Vem kommer leda löpningen?

 • Guiderna för eventet kommer att anges senare.

Hittar du inte svar på dina frågor här på sidan, vänligen skicka ett mail till info@runningvenue.se

Pris

Löpeventet kostar totalt 7500 kr, i priset ingår:

 • Drygt 180 km upplevelselöpning över 6 dagar
 • Guidning och support från erfarna löpare med stor lokal kännedom och kunskap om vad ön har att erbjuda
 • Lättare “lunch” på samtliga turer
 • Frukost samtliga dagar
 • Otaliga upplevelser i sol och vind
 • Boende i dubbelrum
 • Transporter på Öland
 • Transfer till/från Öland

Bokningsvillkor