Fyr till fyr – våren 2022 (inställt)

29 januari – 18 juni

Inställt!

Välkomna att springa längs hela Öland vid 6 tillfällen under 6 månader!

Kom och spring på solen och vindarnas ö – Öland, med unik natur, stenkantade stränder, lummiga lövskogar och stäppliknande vyer! Alla turer består av upplevelselöpning, vilket betyder att upplevelserna är i fokus, dvs inte prestationen. Vi kommer springa från Långe Erik (fyren på norra Öland) till Långe Jan (längst söderut på ön), vilket betyder stor variation på upplevelserna. En blandning mellan sten, skog och stäpp blir temat för denna upplevelselöpning.

 

29 januari – Långe Erik till Lammet&Grisen (~28 km)

 

Under 6 dagar ska vi springa cirka 180 kilometer från norra fyren, Långe Erik, till motsvarande i söder, Långe jan. Resan börjar med att gå över stenstränder och den vackra vägen längs västra kusten. Det blir till stor del löpning på hårt underlag (asfalt, sten och grus) och rakt söderut, så glöm ej att ta på väldämpade skor och solglasögon. Fantastiska tallskogar är ett välkommet inslag för skugga och mjukare ytor, innan vi når dagens mål, Lammet&Grisen i Löttorp.

 

26 februari – Lammet&Grisen till Äleklinta (~29 km)

Andra dagen fortsätter vi springa på den 40 kilometer långa Stenkusten med sina små byar i varje vik. Här blir öns unika geologiska förhållanden tydliga. Ju längre söderut vi kommer, övergår landskapet från Stenkusten till mer bördiga jordar med bete och åkermark. Rekommendationen är dock fortfarande väldämpade skor eftersom hela sträckan går på grus- och asfaltsväg (även om det går att springa bredvid vägen på stigar, en stor del av stäckningen).

 

26 mars – Äleklinta till Odens flisor (~36 km)

Vi startar tredje dagen norr i Äleklinta och får känna på lite riktig obanad terräng, med hopp över murar och stängsel innan vi närmar oss Borgholm. Vi springer längs populära badstränder, genom centrum, förbi ruiner och slott, innan resan tar oss in i tätare vegetation längs vägar och stigar in mot mitten av ön. Här är det viktigt att vara uppmärksam på valet av stig samtidigt som man kan njuta av lugnet i skogen.

 

23 april – Odens flisor till Gårdby (~28 km)

 

Fjärde dagen springer vi genom Mittlandsskogen, som är en av norra Europas största sammanhängande lövskogar, där fantastisk natur och många historiska platser väntar oss. Nu blir upplevelsen annorlunda när vi tar och fram på stigar, över murar och genom buskar och snår. Bra grepp på skorna föreslås och närkontakt med djur (både kor och fästingar) har stor sannolikhet. Innan vi når dagens etappmål kommer vi hinna med att passera de två största fornborgarna på Öland och ta oss igenom ytterligare partier med tät skog och snår.

 

21 maj – Gårdby till Skärlöv (~30 km)

De två sista dagarna kommer att gå genom Alvaret, det är ingen höjdskillnad, men kommer ändå att vara en utmaning, särskilt om solen är framme och vinden är sydlig. De karga förhållandena gör att kroppen och knoppen får göra sitt yttersta. Vi närmar oss gradvis den östra sidan med sina sjöängar och betesmarker. Den gamla järnvägsvallen gör det möjligt för oss att hålla kursen genom vildmarken så vi inte springer vilse bland taggbuskar, stenmurar och boskap. Är det blött behövs flera par ombyte med strumpor och är det torrt behövs mycket extra vätska.

 

18 juni – Skärlöv till Långe Jan (~32 km)

Sista dagen handlar om att hålla ihop löpningen, vägen är rak och platt, vilket innebär att känslan att inte komma framåt inträffar. Men när skogen på södra udden äntligen närmar sig, så vet vi att på andra sidan finns vår slutdestination, Långe Jan. Vägen dit är dock rak och innehåller både asfaltslöpning samt terränglöpning. Har vi tur (eller otur) kan vi titta på alla turister som tittar på de otaliga sevärdheterna som finns på södra Öland. Oftast är de lika snälla och trevliga som alla djur vi kommer stötta på under de dryga 180 km som vi precis avverkat.

 

Resan från fyr till fyr bjuder på löpning med många olika upplevelser. Varje dag består av löpning i antingen stenig miljö, genom djupa skogar samt rakt igenom ett stäppliknande landskap. Inspirationsfilmer finns här

Från varje dags startpunkt kommer vi springa söderut och göra stopp vid ett antal sevärdheter längs vägen. Blir det långt mellan sevärdheterna tar vi helt enkelt paus och bara njuter av utsikten och socialiserar.

Du behöver bära med vätska, energi och eventuellt annat material i en ryggsäck/löparväst. Allmän information om utrustning och allemansrätten skickas ut direkt vid bokning, medan ett detaljerat information skickas till anmälda deltagare cirka 10 dagar innan respektive löpdag. Tveka dock inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar, info@runningvenue.se

 

Löpeventet kostar totalt 1500 kr, i priset ingår:

  • Drygt 180 km upplevelselöpning över 6 dagar och 6 månader
  • Guidning och support från erfarna löpare med stor lokal kännedom och kunskap om vad ön har att erbjuda
  • Transport från målet till starten varje dag
  • Lättare lunchpaket under varje tur
  • Otaliga upplevelser i bland annat sol och vind
  • Bevis på att du sprungit från Långe Erik till Långe Jan

OBS! Sista anmälningsdag till ovanstående paket är 2021-12-18.

Bokningsvillkor