Norra Öland – v.26 2021

3–4 juli

— På grund av rådande omständigheter har eventet omformats att enbart innefatta löpturerna, dvs inget boende eller gemensamma transporter ingår —

 

På två löpdagar i juli upplever vi västra Bödakusten samt östra sidans sjömarkers fantastiska miljöer. Vi springer genom betesmarker, naturreservat, alvar, stenkust, tallskog och sandskog.

Första dagens löptur startar i Källa och omfattar cirka 25 km med besök på stranden både på östra och västra sidan. Det blir omväxlande miljöer med mängder av stopp för natur och kulturupplevelser. Skovalet blir en utmaning eftersom man får räkna med sandstrand, mjuk betesmark, grusväg, asfaltsväg och obanat alvar.

Dag 2 startar i Byrum och tar oss norrut genom djupa tallskogar och långa sandstränder. Turen är cirka 15 km och går till större delen på stor stig och mjuk underlag. Möjlighet finns dock att springa helt fritt i vidsträckt tallskog med blåbärsris.

Det blir löpning i cirka tre till fyra timmar dag 1 och två till tre timmar dag 2. Tempot är lågt, dels för att terrängen kräver ett lägre tempo och dels för att löpningen ska passa alla deltagare. Under löpningen blir det frekventa stopp för att kunna uppleva naturfenomen, växt- och djurliv och historia.