Världsarvet Södra Öland – v.38 2021

24–26 september

— På grund av rådande omständigheter har eventet omformats att enbart innefatta löpturerna, dvs inget boende eller gemensamma transporter ingår —

 

Världsarvet Södra Öland är unikt, det finns ingen annan plats i världen med denna miljö, vilket gör löpningen till en fantastisk upplevelse. I världsarvet ingår inte bara Alvaret, utan även odlingslandskapet på västra sidan och strandängarna på östra. Störst fokus ligger på Alvaret, där vi kommer stöta på ”rör” och ”flisor”, oändliga vidder, stenmurar, elstängsel och om vi har tur något träsk eller en

Eftersom miljön är väldigt väderkänslig går det aldrig veta hur förutsättningarna ser ut förrän vi är på plats. Ibland är det dimma eller höga moln, men oftast är det molnfritt. Vädret kan dock skifta väldigt snabbt. Det räcker oftast med några millimeter regn, för att det ska bli väldigt blött. Under löpningen kommer ni få se och lära er massor av de naturfenomen som har skapat denna unika miljö.

När solen, som kommer efter regnet, tittar fram får vi uppleva det speciella ljuset som lyser upp de grönskande betesmarkerna och orkidéfälten.

Det blir löpning i cirka två till tre timmar dag 1 och 3, medan det blir löpning mellan cirka fem till sex timmar dag 2. Tempot är lågt, dels för att terrängen kräver ett lägre tempo och dels för att löpningen ska passa alla deltagare. Under löpningen blir det frekventa stopp för att kunna uppleva naturfenomen, växt- och djurliv och historia.