Fyr till fyr

Den kanske mest berömda fyren genom historien är fyren i Alexandria, som var byggd på ön Faros i gamla Egypten. På vår ö finns 9 fyrar varav åtta är konstruerade för att nattetid sprida ljus eller andra signaler för sjöfarten samt för hjälp till fartyg att kontrollera sin geografisk position. Den nionde är en museifyr som flyttats in från Kalmarsund för att kunna beskådas och besökas.

Långe Erik och Långe Jan är två av Sveriges mest kända fyrar, redan i grundskolan har barn i decennier fått bekanta sig med vad som markerar Ölands norra udde respektive Ölands södra udde. Öland Lighthouse Challenge handlar just om den sträckan, vilken uppgår till 100 miles (drygt 16 mil).

”Sa du 16 mil. Det kan inte vara rätt. Det finns inte en chans. Du måste missta dig. Folk kan inte springa 16 mil. Det är helt enkelt inte möjligt.” – Jo, tydligen…  🙂

Flaggskeppet för att springa fyr till fyr är naturligtvis att springa hela Öland, men på denna sida hittar du även löprundor (vandring eller cykling går också bra) mellan samtliga fyrar, uppdelat på Norra, Mellersta och Södra Öland. Så det är bara att välja och vraka utifrån dina önskemål genom att anmäla intresse.